Categories Εργατικά

Η αύξηση των μισθών σε βασικούς κλάδους το α’ τρίμηνο του 2024.

Το μισθολογικό κόστος συνεχίζει την ανοδική του πορεία το πρώτο τρίμηνο του 2024

Το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα διατήρησε την ανοδική του τάση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, αντικατοπτρίζοντας τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν ως απάντηση στον πληθωρισμό που έπληξε τα εισοδήματα των εργαζομένων τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):

  • Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους για το πρώτο τρίμηνο του 2024, χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών), αυξήθηκε κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Η αύξηση αυτή αντιπροσωπεύει επιτάχυνση σε σχέση με το 2023, όταν η αντίστοιχη σύγκριση έδειξε άνοδο 6,1%.
  • Με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους για το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατέγραψε άνοδο 6,8% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023. Η αύξηση αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2023, η οποία διαμορφώθηκε στο 7,3%.
  • Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, αλλά όχι την εποχική διόρθωση, ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 7,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η άνοδος αυτή είναι επίσης ελαφρώς υψηλότερη από την αντίστοιχη του 2023, η οποία άγγιξε το 6,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεχωριστά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες απασχόλησης του πρώτου τριμήνου καταδεικνύουν σημαντικές αυξήσεις στους δείκτες μισθών και ημερομισθίων, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως οι κατασκευές (+24,6%), οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (+22,3%) και οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (+16,8%).

Συνολικά, τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι οι μισθολογικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία παραμένουν ισχυρές, εν μέρει λόγω του πληθωρισμού. Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής και στις τιμές καταναλωτή στο μέλλον.