1. Ατομική σύμβαση εργασίας και έντυπο ενημέρωσης των εργαζομένων για τους ουσιώδεις όρους της σύμβασης ή σχέσης εργασίας
Όπου από το νόμο προβλέπεται η ανάρτηση έγγραφης ατομικής σύμβασης εργασίας ή όπου τα μέρη καταρτίσουν ατομική σύμβαση, αυτή αναρτάται από τον εργοδότη στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, εντός επτά (7) ημερών από την ημερομηνία έναρξης της εργασίας, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 71 του Π.Δ. 80/2022 . Διευκρινίζεται ότι, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση έγγραφης ατομικής σύμβασης εργασίας προκειμένου για συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Προκειμένου για πλήρη απασχόληση, δεν είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Επίσης, δεν είναι υποχρεωτική στην πλήρη απασχόληση η σύνταξη ατομικής σύμβασης εργασίας. Στην πλήρη απασχόληση οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν γραπτώς στους εργαζομένους όλες τις πληροφορίες των άρθρων 70 του Κώδικα ατομικού εργατικού δικαίου Π.Δ. 80/2022 (Υποχρέωση ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους της σύμβασης ή σχέσης εργασίας), 72 (Εργασία στην αλλοδαπή) και 73 (Μεταβολή των στοιχείων της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας) με έναν από τους παρακάτω τρόπους: α) με παράδοση εντύπου ή β) σε ηλεκτρονική μορφή, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από τον εργαζόμενο στις σχετικές πληροφορίες αποθήκευσης και εκτύπωσης των πληροφοριών αυτών και ο εργοδότης διατηρεί απόδειξη αποστολής ή παραλαβής.
Η ατομική σύμβαση εργασίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη με οποιοδήποτε τρόπο από τους κάτωθι οριζόμενους:
i. ιδιοχείρως
ii. με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή
iii. με ψηφιακή βεβαίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.)
Η γραπτή αυτή ενημέρωση δεν έχει ως σκοπό να επιβάλλει στον εργοδότη οποιουσδήποτε νέους όρους και συνθήκες εργασίας ή οποιαδήποτε μεταβολή των υφισταμένων, αλλά καθιερώνει απλά υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώσει τον εργαζόμενο για τους ισχύοντες όρους και συνθήκες εργασίας, όπως αυτοί καθορίζονται είτε από το νόμο, είτε από την ατομική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Έτσι, η υποχρέωση αυτή του εργοδότη ενημέρωσης του μισθωτού αφορά την ήδη υπάρχουσα νομική κατάσταση της σύμβασης ή της εργασιακής σχέσης και δεν δημιουργεί νέα κατάσταση ή νέα συμφωνία, αφού το έντυπο γνωστοποίησης όλων των πληροφοριών των άρθρων 70 του Κώδικα ατομικού εργατικού δικαίου Π.Δ.80/2022 (Υποχρέωση ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους της σύμβασης ή σχέσης εργασίας), 72 (Εργασία στην αλλοδαπή) και 73 (Μεταβολή των στοιχείων της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας) δεν αποτελεί πηγή δικαίου, αλλά έχει απλά ενημερωτικό χαρακτήρα.
Με την εκτέλεση, δηλαδή, εκ μέρους του εργοδότη των όσων επιβάλλουν οι διατάξεις των άρθρων 70, 72 και 73 του Κώδικα ατομικού εργατικού δικαίου Π.Δ. 80/2022 γίνεται απλώς ενημέρωση του εργαζομένου για τους ισχύοντες όρους που διέπουν τη σύμβαση ή σχέση εργασίας, όπως αυτοί καθορίζονται ήδη από το νόμο και τη συλλογική σύμβαση και δεν επέρχεται κάποια μεταβολή στη συγκεκριμένη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας από μόνη την ενέργεια αυτή. Συνεπώς, η όποια αλλαγή ουσιώδους όρου της σχέσης εργασίας (αλλαγή ειδικότητας, μείωση αποδοχών, κ.λπ.), που επιχειρείται κατά τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης πρέπει να αποτελεί προϊόν συμφωνίας των συμβαλλομένων μερών (εργοδότη και εργαζόμενου) και να αποτυπώνεται ως τέτοιος (ως προϊόν συμφωνίας) στην ατομική σύμβαση εργασίας, που θα φέρει τις υπογραφές και των δυο μερών και όχι στο έντυπο ενημέρωσης των ουσιωδών όρων της σύμβασης εργασίας, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 70, 72 και 73 του Κώδικα ατομικού εργατικού δικαίου – Π.Δ. 80/2022.
Ευνόητο είναι ότι, η αλλαγή αυτή που είναι αποτέλεσμα έγγραφης συμφωνίας μισθωτού και εργοδότη, που έχει αποτυπωθεί ως όρος στην ατομική σύμβαση εργασίας, είναι έγκυρη εφ΄ όσον δεν αντιβαίνει σε απαγορευτική διάταξη νόμου, υπουργικής απόφασης, συλλογικής σύμβασης εργασίας, κ.λπ.. Στην περίπτωση που η δυσμενής μεταβολή ουσιώδους όρου της σύμβασης εργασίας ενός μισθωτού αποτυπώνεται στο έντυπο ενημέρωση του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος (Π.Δ. 80/2022) και δεν προκύπτει από πουθενά ότι η μεταβολή αυτή είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των μερών, καθίσταται προφανές ότι μπορεί να τεθεί από την πλευρά του εργαζόμενου θέμα βλαπτικής μεταβολής των όρων της σχέσης εργασίας, με το αιτιολογικό ότι ναι μεν υπέγραψε το εν λόγω έντυπο (ενημέρωσης των ουσιωδών όρων της σύμβασης εργασίας), όχι, όμως, ως ανεπιφυλάκτως αποδεχόμενος τους νέους όρους της σύμβασης, αλλά ως απλός παραλήπτης (του εντύπου αυτού).
2. Υπόδειγμα ατομικής σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης
Οι κάτωθι συμβαλλόμενοι αφού έλαβαν γνώση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και ειδικότερα των άρθρων 5 , 6 και 21 του Ν.5053/2023 (άρθρα 70 και 71 του Π.Δ. 80/2022), συνομολόγησαν και συναποδέχθηκαν τους παρακάτω όρους οι οποίοι και θα διέπουν την παρούσα εργασιακή σύμβαση:
1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ
1α. Στοιχεία εργοδότη ή νόμιμου εκπρόσωπου (εφεξής ορίζεται ως «Εργοδότης»)
Επωνυμία επιχείρησης: ……………………….
Αντικείμενο εργασιών επιχείρησης: ………………………………..
Διεύθυνση επιχείρησης: …………………………………………..
Α.Φ.Μ. επιχείρησης: …………………………….. Αριθμός Μητρώου Ι.Κ.Α. επιχείρησης: …………………………
Ονοματεπώνυμο εργοδότη: ………………………………….
Όνομα πατρός: ………………………………..
Όνομα μητρός: …………………………………………….
Στοιχεία ταυτότητας: …………… Διεύθυνση κατοικίας: …………………………………………..
1β. Στοιχεία εργαζόμενου (εφεξής ορίζεται ως «Εργαζόμενος»)
Ονοματεπώνυμο: ……………………………………………
Όνομα πατρός: …………………………………………………. Όνομα μητρός: ……………………………………………
Στοιχεία ταυτότητας: ……………………………………………. Α.Μ.Κ.Α: ………………………………………….
Ημερομηνία Γέννησης: ………………………………………
Διεύθυνση κατοικίας: …………………………………… Πόλη: …………………….Τηλ.: ……….
2. ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
2.1. Ο Εργαζόμενος δηλώνει στον Εργοδότη κατά την πρόσληψη του ότι είναι ………… Έγγαμος – Άγαμος και έχει συμπληρώσει ….. έτη προϋπηρεσίας. Επίσης, ο εργαζόμενος δηλώνει ότι έχει συμπληρώσει ….. έτη προϋπηρεσίας μέχρι την 14η Φεβρουαρίου 2012. Επίσης, δηλώνει ότι είναι κάτοχος πτυχίου ………………………………. . Ο εργαζόμενος φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνει στην εταιρεία και δεν μπορεί να έχει αξίωση εις βάρος της για πράξη ή παράλειψη της, η οποία έχει ως βάση την αναλήθεια ή ανακρίβεια της δηλώσεως του, έστω και αν η αναλήθεια ή ανακρίβεια οφείλεται σε ελαφρά αμέλεια εκ μέρους του.
2.2. Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας ατομικής σύμβασης τα αναγκαία πρωτότυπα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την προϋπηρεσία του ( π.χ. πλήρη στοιχεία του προηγούμενου εργοδότη, ειδικότητα και είδος εργασίας, χρονική διάρκεια προϋπηρεσίας) την οικογενειακή του κατάσταση (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον αρμόδιο Δήμο), τους τίτλους σπουδών και νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του, καθώς και κάθε έγγραφο που αποδεικνύει τα εν γένει τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του. Τα ανωτέρω στοιχεία δηλώνονται από τον εργαζόμενο για την περίπτωση που επηρεάζουν ή μελλοντικά θα επηρεάσουν του ύψος του νομίμου μηνιαίου μισθού η ημερομίσθιου του.
2.3. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν άρνηση ή καθυστέρηση εκ μέρους του εργαζόμενου, προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών, ή τυχόν ανακριβής δήλωση του σχετικά με τα τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα του, αποτελεί σπουδαίο λόγο που δικαιολογεί την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου, ο οποίος έχει την υποχρέωση να ανορθώσει κάθε ζημία που τυχόν θα προκληθεί από την ανωτέρω αιτία.
2.4. Ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να γνωστοποιεί αμέσως στον εργοδότη κάθε μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας του, της οικογενειακής του κατάστασης, των πάσης φύσεως τυπικών και ουσιαστικών ή επαγγελματικών του προσόντων.
Εάν ο εργαζόμενος παραλείψει να γνωστοποιήσει τη μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας του, κάθε επίδοση που αφορά την παρούσα σύμβαση θα επιδίδεται νομίμως στη δηλωθείσα με το παρόν, διεύθυνση κατοικίας του εργαζόμενου.
2.5. Η επικοινωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, όταν αυτή απαιτείται να είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα γίνεται στο προσωπικό email του εργαζόμενου που είναι …………………………………………….. .
3. ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
Ως τόπος παροχής της εργασίας συμφωνείται να είναι ……………………………………, διατηρουμένου του διευθυντικού δικαιώματος του «Εργοδότη» για μετάθεση ή μετακίνηση του «Εργαζόμενου» σε οποιαδήποτε από τις εκμεταλλεύσεις που είτε λειτουργούν σήμερα, είτε θα λειτουργήσουν στο μέλλον στην Ελληνική επικράτεια. Στις αρμοδιότητες του εργαζόμενου, εκτός των άλλων, είναι να επισκέπτεται πελάτες, προμηθευτές, να διεκπεραιώνει εξωτερικές εργασίες κ.λπ.. Η εργασία του εργαζόμενου θα διεξάγεται οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη (στην έδρα του Εργοδότη, στα γραφεία του, στα τυχόν υποκαταστήματά του, καθώς και στους τόπους εργασίας των τρίτων, που συνεργάζονται με τον Εργοδότη εντός και εκτός Ελλάδος). Ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε εργαζόμενου, υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας, καθώς και απασχόλησης σε εξωτερικές εργασίες (π.χ. διεκπεραίωση εργασιών σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, συμμετοχή σε εκθέσεις, λοιπά καταστήματα, συνεργεία, κ.λπ.). Ρητά συμφωνείται ότι, ο «Εργοδότης» έχει το δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο κατά την κρίση του και σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης είτε στο υποκατάστημα που ορίζεται ως τόπος εργασίας στην παρούσα σύμβαση εργασίας, είτε σε άλλο υποκατάστημα της επιχείρησης, χωρίς η μετάθεση αυτή να στοιχειοθετεί βλαπτική μεταβολή των όρων της.
4. ΘΕΣΗ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ: ……………………………
5. ΒΑΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ: Υπαλληλική (ή εργατοτεχνική ιδιότητα)
6. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: …………………………………………………
Αντικείμενο της εργασίας ως γενικό πλαίσιο είναι η διεκπεραίωση, στο πλαίσιο της οργανωτικής – ιεραρχικής δομής και μέσω προκαθορισμένων οδηγιών και διαδικασιών είναι η υποστήριξη της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας της επιχείρησης, με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία της και την απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου εργασίας. O εσωτερικός καταμερισμός εργασίας διαμορφώνεται συλλογικά μεταξύ των απασχολουμένων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ανταποκρίνονται σε πολλαπλούς ρόλους της επιχείρησης, όπως παραγωγή, πώληση, διαχείριση αποθήκης, συσκευασία, κ.λπ..
Επιπρόσθετα, συμφωνείται ότι, ο Εργαζόμενος, πλην των ανωτέρω εργασιών, θα εκτελεί με προθυμία οποιαδήποτε άλλη εργασία που θα του ανατίθεται είτε από τον Προϊστάμενο του, είτε από την Γενική Διεύθυνση που έχει ορισθεί από την εργοδότρια εταιρεία ή από άλλες εταιρείες, στις οποίες η επιχείρηση συμμετέχει βάσει εγγράφου συμβάσεως.
7. ΕΙΔΟΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η διάρκεια της συμβάσεως αυτής ορίζεται αορίστου χρόνου, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
8. ΑΔΕΙΑ (Ημέρες άδειας, τρόπος και χρόνος χορήγησης άδειας, αποδοχές άδειας)
8.1. Ο «Εργαζόμενος» δικαιούται άδεια με αποδοχές και επίδομα άδειας, εφόσον και όπως ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα εργατική νομοθεσία (Α.Ν. 539/1945, όπως ισχύει μέχρι σήμερα).
8.2. Την άδεια αυτή λαμβάνει ο «Εργαζόμενος» μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους ( άρθρο 61 του Ν.4808/2021 ), κατόπιν συνεννόησης με τον Προϊστάμενο του τμήματός του, τους λοιπούς συναδέλφους του στο τμήμα και τις εκάστοτε λειτουργικές ανάγκες της Εταιρείας κατά την κρίση του Προϊσταμένου ή και της Γενικής Διεύθυνσης, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του «Εργοδότη».
8.3. Ο «Εργοδότης» έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει το σύστημα χορήγησης της ομαδικής άδειας και τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι η άδεια στην περίπτωση αυτή είναι δυνατόν να χορηγείται κατά το διάστημα που η επιχείρηση θα παραμένει κλειστή, ειδικά κατά τις χρονικές περιόδους που περιορίζεται το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης. Στην περίπτωση δε που οι εργάσιμες ημέρες που συμπίπτουν με το διάστημα διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης είναι περισσότερες από τις ημέρες άδειας που δικαιούται ο «Εργαζόμενος», οι παραπάνω αυτές ημέρες που δεν καλύπτονται με ημέρες άδειας συμφωνείται ότι είναι ημέρες άδειας άνευ αποδοχών.
9. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΜΜΕΣΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ [για εργασία που παρέχεται μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης (Ε.Π.Α.) με την επιφύλαξη του άρθρου 118] ……… .
10. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Η διάρκεια και οι όροι της δοκιμαστικής περιόδου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.5053/2023 και του άρθρου 1Α του Π.Δ. 80/2022.
Η αναγγελία της αυτοδίκαιης λύσης της σύμβασης υπό δοκιμή υποβάλλεται από τον εργοδότη κατά τη διάρκεια ή με το πέρας της συμφωνηθείσας αυτής περιόδου, μόνο στις περιπτώσεις που η δοκιμαστική περίοδος δεν κρίθηκε επιτυχής από τον εργοδότη ή στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος επιθυμεί τη διακοπή της (περ. 4.20 της παρ. 15 του πρώτου άρθρου του Μέρους Γ΄ της Υπουργικής Απόφασης 113169 (ΦΕΚ Β΄ 7421/28-12-2023).
11. ΑΠΟΔΟΧΕΣ
11.1. Ως αποδοχές για την υπό του «Εργαζόμενου» παρεχόμενη εργασία, συμφωνείται και καθορίζεται το ποσό των …………………. ευρώ μικτά μηνιαίως (ή ημερησίως, προκειμένου για εργατοτεχνίτες ημερομίσθιους), το οποίο είναι τουλάχιστον ίσο αυτού που ορίζεται βάσει νόμου ή όρου συλλογικής σύμβασης εργασίας, που εφαρμόζεται με κανονιστική ισχύ, επί του οποίου θα γίνονται οι υπό του Νόμου προβλεπόμενες κρατήσεις.
11.2. Οι προσαυξήσεις για εργασία κατά τις Κυριακές, τις εξαιρέσιμες αργίες και κατά τη νύχτα καθορίζονται από το Β.Δ. 748/1966, τον Ν.3755/1977, το Ν.Δ.147/1973 και την υπ΄ αριθ. 25825/1951 απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
11.3. Η υπερεργασιακή και υπερωριακή απασχόληση λαμβάνουν χώρα ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και αμείβονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 74 του Ν.3863/2010, όπως ισχύει.
11.4. Κάθε εργασία παρεμφερής με την άνω κύρια απασχόληση του «Εργαζόμενου» ή και εν γένει κάθε απασχόλησή του σε εργασία εντός του συμφωνηθέντος ωραρίου απασχόλησης του, που κατατείνει στην ομαλή λειτουργία της εταιρίας στο πλαίσιο των αναγκών αυτής, όπως αυτή εξειδικεύεται εκάστοτε από τους εντεταλμένους του «Εργοδότη», δεν θεωρείται πρόσθετη εργασία και ρητά συμφωνείται ότι δεν θα οφείλεται γι΄ αυτήν περαιτέρω αμοιβή για πρόσθετη εργασία, πάντα με την προϋπόθεση ότι η πρόσθετη εργασία θα παρέχεται εντός του συμφωνηθέντος ωραρίου απασχόλησης, αλλά η αμοιβή του για την εργασία αυτή περιλαμβάνεται στον συμφωνηθέντα στην παρούσα μισθό του (τακτικές αποδοχές).
11.5. Πάσης φύσεως μισθολογικές και μη μισθολογικές παροχές, που δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και παρέχονται έως τώρα οικειοθελώς και εξ ελευθεριότητος από τον «Εργοδότη», παραμένουν με την επιφύλαξη κάθε σχετικού δικαιώματος αυτού.
12. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Οι αποδοχές καταβάλλονται από τον «Εργοδότη» σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει εκδοθεί στο όνομα του εργαζόμενου εντός του 1ου πενθημέρου εκάστου μηνός, εκτός εάν επιτακτικές ανάγκες της Επιχείρησης επιβάλλουν αλλαγή, οπότε αυτή αμέσως θα γνωστοποιείται στον «Εργαζόμενο». Ο «Εργοδότης» δικαιούται να καταβάλλει και νωρίτερα τις αποδοχές, χωρίς τούτο να δύναται να θεωρηθεί (όσο χρόνο και αν εφαρμοσθεί) ότι αποτελεί παραίτηση της εταιρίας από τον συμφωνημένο δια της παρούσης τρόπο καταβολής.
13. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ
Η τυχόν παροχή της χρήσης κινητών τηλεφώνων, καθώς και της χρήσης αυτοκινήτων εκ μέρους του προσωπικού της επιχείρησης γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του «Εργοδότη» και δεν αποτελεί αντάλλαγμα εξαρτημένης εργασίας. Ο μισθωτός θα είναι υπεύθυνος για όλα τα είδη που ανήκουν στον εργοδότη και τα οποία χρησιμοποιεί κατά την εργασία του και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τα επιστρέψει κατά τη διακοπή της εργασίας του για οποιοδήποτε λόγο.
14. ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
14.1. Η διάρκεια απασχόλησης σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση είναι αυτή που καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4808/2021 και την από 14.02.1984 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., εκτός εάν άλλα ορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας, που εφαρμόζεται με κανονιστική ισχύ. Ειδικότερα, ο εργαζόμενος θα απασχολείται επί πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα και σύμφωνα με όσα ορίζει η κλαδική συλλογική ρύθμιση (τοπική ή εθνική κλαδική), εφόσον αυτή εφαρμόζεται με κανονιστική ισχύ, ανάλογα με τα όσα καθορίζονται ή θα καθορισθούν από την εταιρεία για την κάλυψη των επιχειρησιακών της αναγκών, σύμφωνα με το εκάστοτε υποβαλλόμενο πρόγραμμα εργασίας. Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να καθορίζει τις ημέρες και ώρες απασχόλησης του εργαζόμενου, εντός των ορίων του νόμου, βάσει των αναγκών της. Το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας του εργαζόμενου είναι διάρκειας σαράντα (40) ωρών με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα εργασίας διάρκειας τριάντα (30) λεπτών, που παρατείνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας (το διάλειμμα δεν υπολογίζεται στο χρόνο εργασίας). Στον χρόνο εργασίας δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος μετάβασης στην εργασία και επιστροφής από αυτήν.
14.2. Ρητά συμφωνείται ότι, το ημερήσιο ωράριο του Εργαζόμενου καθορίζεται κατά την κρίση του «Εργοδότη» και ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης είτε συνεχές, είτε διακεκομμένο.
14.3. Ο «Εργοδότης» έχει το δικαίωμα, εφόσον αυτό δεν αντίκειται σε όρο συλλογικής σύμβασης, κανονισμού εργασίας, κ.λπ., να μετατρέπει κατά την κρίση του και σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, την εβδομαδιαία απασχόληση του «Εργαζόμενου» από εξαήμερη σε πενθήμερη και αντιστρόφως, όπως και το συνεχές ωράριο εργασίας του εργαζόμενου σε διακεκομμένο και αντίστροφα.
14.4. Εφαρμόζεται το Ψηφιακό Ωράριο Εργασίας και η ευέλικτη προσέλευση με μέγιστη διάρκεια τα 120 λεπτά.
Ο καθορισμός του ωραρίου εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα.
14.5. Ο Εργαζόμενος αποδέχεται το διακεκομμένο ωράριο, εφόσον απασχολείται κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο, για όλες ή μερικές ημέρες της εβδομάδας, οπότε και δικαιούται αναπαύσεως, ενδιαμέσως μεταξύ των τμημάτων του ωραρίου του, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις (3) ώρες.
14.6. Ο χρόνος προπαρασκευής των εργαζομένων πριν την ανάληψη υπηρεσίας ή κατά την αποχώρησή τους από την εργασία, με βάση πάντα το δηλωθέν ωράριό τους, π.χ. αλλαγή ενδυμασίας, πλύσιμο κ.λπ., δεν αποτελεί χρόνο εργασίας (`Αρειος Πάγος 317/1965).
14.7. Η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την ψηφιακή δήλωση του ωραρίου εργασίας.
14.8. Σε περίπτωση προσέλευσης μετά τη δηλωμένη έναρξη του ωραρίου ή αποχώρησης πριν τη δηλωμένη λήξη του ωραρίου, κρίνεται απαραίτητη η σήμανση της κάρτας (εφόσον η προσέλευση καθώς και η αποχώρηση είναι εντός του προκαθορισμένου ωραρίου). Η ανωτέρω σήμανση κρίνεται απαραίτητη μεταξύ άλλων και για λόγους ασφάλειας δικαίου του εργαζόμενου (π.χ. εργατικό ατύχημα).
15. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ
15.1. Οι μισθολογικοί όροι του «Εργαζόμενου» καθορίζονται από το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο (προκειμένου για υπάλληλο ή εργάτη αντίστοιχα) του άρθρου 103 του Ν. 4172/2013 και όσον αφορά τους μη μισθολογικούς όρους της σύμβασης, αυτοί καθορίζονται από τις ρυθμίσεις της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας), εκτός εάν άλλα ορίζει κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που εφαρμόζεται με κανονιστική ισχύ.
15.2. Κάθε άλλη παροχή στο μισθωτό θα καλύπτεται από τις καταβαλλόμενες πέραν των νομίμων αποδοχές. Ειδικότερα, συμφωνείται ο καταλογισμός (συμψηφισμός) στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, των αξιώσεων του μισθωτού, για αμοιβή λόγω παροχής υπερεργασίας, για προσαύξηση αμοιβής λόγω εργασίας κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες εορτές. Επίσης, συμφωνείται ο καταλογισμός (συμψηφισμός) στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, των αξιώσεων του μισθωτού για αμοιβή λόγω επιδομάτων που τυχόν θα δικαιούται βάσει όρου συλλογικής ρύθμισης, νόμου, υπουργικής απόφασης, κ.λπ.. Εφ΄ όσον ο κατά τα ανωτέρω συμφωνηθείς μισθός είναι ανώτερος από εκείνον που προκύπτει από το άθροισμα του βασικού μισθού και των πάσης φύσεως επιδομάτων, τα οποία προβλέπονται με κανονιστική ισχύ από συλλογική σύμβαση εργασίας (Σ.Σ.Ε.) ή ίσης ισχύος διαιτητική απόφαση (Δ.Α.) και τα οποία περιλαμβάνονται στον κατά τη συμφωνία καταβλητέο υπέρτερο μισθό, κατισχύει ο όρος αυτός της ατομικής συμβάσεως και ο μισθωτός δεν δικαιούται πέραν του συμφωνημένου μισθού άλλο επίδομα, διότι τούτο υπερκαλύπτεται από τις συμφωνημένες υπέρτερες αποδοχές, στις οποίες, κατά τα συνομολογηθέντα, και εμπεριέχεται. Αυτό ισχύει όχι μόνο για υφιστάμενα επιδόματα ως προς τον χρόνο της κατάρτισης της ατομική σύμβασης, αλλά και για τα μελλοντικά επιδόματα, δηλαδή για εκείνα που τυχόν θεσπισθούν μετά την κατάρτιση της.
16. ΕΝΔΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
Η ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση προς τον εργαζόμενο παρέχεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.5053/2023 (άρθρο 70Α του Π.Δ.80/2022).
17. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
Η αποζημίωση απόλυσης (το ύψος της, οι προθεσμίες καταβολής του ποσού αυτής, κ.λπ.) καθορίζεται, τόσο για υπαλλήλους, όσο και για εργατοτεχνίτες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2112/1920, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επήλθαν με το άρθρο 64 του Ν.4808/19.6.2021και ισχύουν μέχρι σήμερα.
18. ΠΡΟΩΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
Η Καταγγελία σύμβασης από μισθωτό διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.2112/1920, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, «Εργαζόμενος» προτιθέμενος να λύσει την υπαλληλική σύμβασή του με τον «Εργοδότη», οφείλει να την καταγγείλει πριν από χρόνο ίσο προς το μισό εκείνου, που το άρθρο 1 του νόμου 2112/20 ορίζει για τον «Εργοδότη». Ο χρόνος δε αυτός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τους δυο μήνες.
19. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Κάθε μεταβολή ή τροποποίηση των ανωτέρω όρων της σύμβασης θα γίνεται εγγράφως και θα υπογράφεται από τα δυο μέρη, με υποχρέωση κοινοποίησης της προς τούτο τροποποιηθείσας σύμβασης στον εργαζόμενου εντός των προθεσμιών του άρθρου 71 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ. 80/2022).
20. ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Ο εργαζόμενος υπάγεται στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., πρώην Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., και οι ασφαλιστικές του εισφορές καθορίζονται από το άρθρο38 του Ν.4387/2016, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 34 του Ν.4670/2020.
21. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (αρ. Πρωτ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.35797 (ΦΕΚ Β΄ 1199/11-04-2012 και Α.Δ.Α. Β4ΩΝΘ-14Ι), τα βιβλιάρια υγείας εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταργήθηκαν και αντί αυτών εκδίδονται Πιστοποιητικά Υγείας από γιατρούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
Απαραίτητη είναι η προσκόμιση (για όποια ειδικότητα απαιτείται εκ της εκάστοτε νομοθεσίας), σε διαφορετική περίπτωση η σύμβαση εργασίας θεωρείται άκυρη.
22. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
22.1. Ο «Εργαζόμενος» δηλώνει ότι έχει ενημερωθεί πλήρως σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του από τον «εργοδότη», με σκοπό την εκτέλεση της παρούσας σύμβασης και συγκεκριμένα ότι ο «εργοδότης» θα συλλέξει, θα επεξεργαστεί και θα αποθηκεύσει για το χρονικό διάστημα ισχύος της σύμβασης και ακόμη δέκα ετών μετά την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο λύση της (εκτός εάν άλλως επιτρέπεται ή επιβάλλεται από την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία) των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Δ.Π.Χ.), που είναι αναγκαία για την εκτέλεση της σύμβασης εργασίας και στη συνέχεια θα προβεί σε οριστική διαγραφή τους από τα αρχεία.
22.2. Τα Δ.Π.Χ. του «Εργαζόμενου» ενδέχεται να καταστούν προσιτά και να τύχουν επεξεργασίας και από άλλες εταιρείες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στον ίδιο όμιλο εταιρειών ή τελούν κάτω από κοινό έλεγχο.
Οι εταιρείες αυτές θα επεξεργαστούν τα προσωπικά δεδομένα του «Εργαζόμενου» αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό παροχής υπηρεσιών προς τον «Εργοδότη» και σε καμία περίπτωση προς ίδιον όφελος, ενεργούσες ως εκτελούσες επεξεργασία (ή σε περίπτωση δανεισμού εργαζομένου προς αυτές ως συνυπεύθυνες της επεξεργασίας για την εκτέλεση της σχετικής σύμβασης).
22.3. Ο «Εργαζόμενος» μπορεί να ασκήσει κατά περίπτωση το δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης, διόρθωσης, εναντίωσης και διαγραφής των Δ.Π.Χ., στις περιπτώσεις που επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία και το δικαίωμα φορητότητας αυτών προς μεταφορά σε άλλο Υπεύθυνο ή Εκτελούντα Επεξεργασία απευθυνόμενος στην Διεύθυνση Προσωπικού του «Εργοδότη». Σε περίπτωση άσκησης εντός εκ των ανωτέρω αναφερόμενων δικαιωμάτων του, ο «Εργοδότης» θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την ικανοποίηση του αιτήματος εντός της προθεσμίας και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο Νόμο, δυνάμενος κατά τα λοιπά να απευθυνθεί για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
23. ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο εργαζόμενος υποχρεούται από τη χρονική στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας κατά την προσέλευση του στην εργασία, όπως και κατά την αποχώρηση του από αυτή, να καταχωρεί τον προσωπικό QR κωδικό και στην εφαρμογή Ergani Cardscanner mobile app, που θα τηρεί η επιχείρηση βάσει τωνκείμενων διατάξεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο εργαζόμενος οφείλει να έχει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή my Ergani mobile app, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gov.myergani) και App Store (https://apps.apple.com/us/app/myergani/id1624483175) μέσω των επίσημων λογαριασμών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο εργαζόμενος υποχρεούται να καταχωρεί τη ψηφιακή κάρτα εργασίας σε κάθε έναρξη και λήξη της εργασίας του. Απαγορεύεται ρητά στον εργαζόμενο η παραβίαση των όρων χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας, όπως η ανακριβής και αναληθής καταχώρηση ώρας έναρξης ή λήξης του χρόνου διάρκειας της ημερήσιας εργασίας, η διάθεση αυτής (της κάρτας) σε τρίτα πρόσωπα, καθώς και συμμετοχή (σύμπραξη) του σε ανάλογη ενέργεια άλλου εργαζομένου -συναδέλφου του. Σε περίπτωση δόλιας αθέτησης των ανωτέρω υποχρεώσεων του, ο εργαζόμενος θα οφείλει να αποκαταστήσει τυχόν ζημία που θα υποστεί η επιχείρηση για αυτό το λόγο.
Διευκρινίζεται ότι, το ψηφιακό σύστημα ωρομέτρησης από τη χρονική στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ, θα εφαρμοστεί μόνο στους εργαζόμενους με φυσική παρουσία και ειδικότερα σε αυτούς που θα ξεκινούν ή και ολοκληρώνουν την εργασία τους στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
24. ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ
24.1. Ο Εργαζόμενος δηλώνει ότι έχει παράσχει ορθές πληροφορίες στον «Εργοδότη», σχετικά με τα προσωπικά του στοιχεία (βιογραφικό, προσόντα, ιστορικό, κ.λπ.).
24.2. Η παρούσα σύμβαση υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης σύμβασης μεταξύ του «Εργοδότη» και του Εργαζόμενου, αναφορικά με την παρούσα εργασιακή σχέση και εμπεριέχει όλα τα συμφωνηθέντα μεταξύ των μερών στοιχεία που διαμορφώνουν το πλαίσιο των όρων αμοιβής και εργασίας του.
24.3. Σε περίπτωση που κάποιος από τους όρους της παρούσας σύμβασης κριθεί άκυρος, οι λοιποί εναπομένοντες όροι της παραμένουν σε ισχύ, ως εάν ο άκυρος όρος να μην είχε ποτέ συμπεριληφθεί στη σύμβαση αυτή.
24.4. Κάθε εργοδότης, ο οποίος προσλαμβάνει εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτήσει ηλεκτρονικά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, πριν από την έναρξη της εργασίας, τους βασικούς όρους εργασίας του εργαζομένου και, εντός των προθεσμιών του άρθρου 71 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ. 80/2022), την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει (άρθρο 21 του Ν.5053/2023).
24.5. Η παρούσα ατομική σύμβαση εργασίας διέπεται από το Ελληνικό δίκαιο και για οποιαδήποτε διαφορά τυχόν ανακύψει αρμόδια είναι τα Δικαστήρια.
24.6. Ο «Εργαζόμενος» υποχρεούται να παρέχει τις υπηρεσίες του αυτοπροσώπως, απαγορευμένης της αντικαταστάσεώς του.
24.7. Ως λόγος καταγγελίας της παρούσας θεωρείται και συμφωνείται η αδικαιολόγητη απουσία του υπαλλήλου από την εργασία του, κατά τις διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Α.Κ., ή και οποιοσδήποτε άλλος συνιστά σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, εξ υπαιτιότητας του «Εργαζόμενου».
24.8. Σε περίπτωση δηλώσεως κωλύματος εργασίας λόγω ασθένειας, ο «Εργαζόμενος» υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα τον Εργοδότη και να προσκομίζει πιστοποιητικό γιατρών του Ε.Σ.Υ. ή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
24.9. Σε περίπτωση που ο «Εργαζόμενος» ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών, οφείλει να υποβάλλει έγγραφη αίτηση στον «Εργοδότη» δεόντως αιτιολογημένη. Επίσης, οφείλει σε χρόνο προγενέστερο του χρόνου έναρξης της άδειας αυτής να καταθέσει τη σχετική αίτηση με τη δήλωση αποδοχής του αιτήματος από την πλευρά του «Εργοδότη», στο οικείο υποκατάστημα του τέως Ι.Κ.Α. -Ε.Φ.Κ.Α., με πρωτόκολλο παραλαβής το οποίο υποχρεούται να το προσκομίσει άμεσα στη Διεύθυνση προσωπικού της επιχείρησης.
24.10. Οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, επίσης, εφαρμόζονται για όσα ζητήματα δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις και τους όρους της παρούσας.
24.11. Κάθε παράβαση οποιουδήποτε όρου της παρούσας, οι οποίοι συνομολογούνται όλοι ως ουσιώδεις, παρέχουν το δικαίωμα στα συμβαλλόμενα μέρη να την καταγγείλουν.
24.12. Το προσωπικό της επιχείρησης υποχρεούται να προσέρχεται στην εργασία του κατά τη συμφωνημένη ώρα έναρξής της και να αναλαμβάνει αμέσως τα καθήκοντά του, ενώ σε περίπτωση καθυστερημένης προσέλευσης ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα περικοπής των αποδοχών που αντιστοιχούν στο διάσημα της καθυστερημένης προσέλευσης στην εργασία.
24.13. Απαγορεύεται στο προσωπικό της επιχείρησης η παραμονή στους χώρους της κατά τις μη εργάσιμες ώρες, χωρίς ειδική άδεια της Διευθύνσεως. Μετά τη λήξη της εργασίας κανείς δεν δικαιούται να βρίσκεται στους χώρους της επιχείρησης χωρίς σοβαρό λόγο και χωρίς ειδική άδεια του Προϊσταμένου του ή της Διοίκησης.
24.14. Κάθε αποχή από την εργασία, η οποία δεν συνοδεύεται από επίσημο δικαιολογητικό, θεωρείται αδικαιολόγητη με τις εντεύθεν μισθολογικές και λοιπές συνέπειες.
24.15. Η παρούσα σύμβαση, πληρούσα και τις προϋποθέσεις των άρθρων 5 και 6 του Ν.5053/2023 (άρθρα 70 και 71 του Π.Δ. 80/2022), επέχει θέση γνωστοποίησης των ουσιωδών όρων της σχέσης εργασίας, συντάχθηκε εις διπλούν και υπεγράφη από τα συμβαλλόμενα μέρη λαμβάνοντας έκαστος των συμβαλλομένων μερών από ένα αντίγραφο.
Πόλη: …… Ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης: …………………………………….
Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ή Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
(Υπογραφή)
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
(Υπογραφή)
Πηγή: https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=233140