Πόθεν έσχες: Εξετάζεται νέα παράταση για υποβολή της δήλωσης

Σε τρίμηνη παράταση για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες προσανατολίζονται οι αρμόδιες αρχές καθώς η προθεσμία εκπνέει κανονικά σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου 2024.

Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση (πιθανόν τρίμηνη) για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημερομηνία, δηλαδή την 30η Ιουνίου, εκπνέει και η προθεσμία των αρχικά υπόχρεων υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες (όσων δηλαδή για πρώτη φορά πρέπει να καταθέσουν σχετικές δηλώσεις).

Κατά συνέπεια συμφωνεί με αρμόδιες πηγές η πλατφόρμα για τη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες των αρχικά υπόχρεων παραμένει ανοικτή έως 30 Ιουνίου 2024 και σε περίπτωση, που όπως όλα δείχνουν, δοθεί νέα παράταση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, τότε αυτή αυτοδικαίως καταλαμβάνει και όσους είναι για πρώτη φορά υπόχρεοι υπόχρεοι και δεν έχουν υποβάλλει έως τώρα τις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης.

Ποιους αφορά

Πρέπει να σημειωθεί πως η καταχώρηση και οριστικοποίηση των δηλώσεων αφορά (εκτός των υπόχρεων), συζύγους, εν διαστάσει συζύγους αλλά και πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης.

Οι εν λόγω καταστάσεις συντάσσονται και υποβάλλονται από τον αρμόδιο φορέα ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται, ενώ επισημαίνεται ότι η μη ύπαρξη υπόχρεων πρέπει να δηλώνεται ηλεκτρονικά με την οριστικοποίηση μηδενικής κατάστασης.

Πηγή: ot.gr