Categories Εργατικά

Π. Τσακλόγλου «Στόχος μας η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό γυναικών, νέων, ΑμεΑ και συνταξιούχων»

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στο Ertnews και την εκπομπή “Newsroom” με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και τον Μάκη Προβατά για τις συντάξεις χηρείας, το δημογραφικό, τους εργαζόμενους συνταξιούχους και τη σύνταξη με οφειλές.

Για τις ευρωεκλογές
Η Νέα Δημοκρατία θα πάει καλά σε αυτές τις εκλογές γιατί είναι το μόνο κόμμα με διαχρονικά ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σαφείς θέσεις σε μια περίοδο που το διακύβευμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεγάλο και αφορά στο πως θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Για το δημογραφικό
Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας η συζήτηση για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς σε όλες σχεδόν ο κορμός των συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι διανεμητικού χαρακτήρα, δηλαδή οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων. Αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά, όταν έχουν πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Η συνθήκη αυτή έχει ανατραπεί παντού. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν μόλις 1,7 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο. Η νομοθεσία μας, ήδη από το 2010, συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια. Κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς το προσδόκιμο δεν μεταβλήθηκε και ως εκ τούτου τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι το 2027. Ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε ότι αυτό που ακούγεται ότι θα αυξηθούν κατά δύο και τρία χρόνια δεν ισχύει και, ακολουθώντας την υφιστάμενη νομοθεσία, οι όποιες μεταβολές θα είναι μικρές.

Για τις συντάξεις ΤΕΚΑ
Αναφερόμενος στις συντάξεις που θα δίνει το νέο Ταμείο ΤΕΚΑ, ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε τρία χρόνια βγάζει μία έκθεση που έχει αναλυτικά και συγκριτικά στοιχεία για όλες τις χώρες σε βάθος πεντηκονταετίας. Αυτή τη στιγμή στα λεγόμενα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή η μέση σύνταξη προς τον μέσο μισθό, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο λόγο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην ίδια έκθεση, εκτιμάται ότι αν και τα ποσοστά αναπλήρωσης θα μειωθούν ελαφρά, ανακάμπτουν αργότερα λόγω των υψηλότερων συντάξεων που θα παρέχει το ΤΕΚΑ. Όπως επεσήμανε ο κος Τσακλόγλου, οι εμπειρίες χωρών όπου λειτουργούν παράλληλα εδώ και χρόνια κεφαλαιοποιητικά και διανεμητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από ότι αυτές των διανεμητικών, αλλά δίνουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις από τα τελευταία.

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους
Με το προηγούμενο καθεστώς γίνονταν παρακράτηση της σύνταξης της τάξης του 30% σε περίπτωση που ένας συνταξιούχος ήθελε να εργαστεί, ασχέτως του αν ήθελε να εργαστεί για μία ώρα ή σε θέση πλήρους απασχόλησης. Αυτό άλλαξε, η σύνταξη καταβάλλεται ακέραια και υπάρχει ένας μη ανταποδοτικός πόρος 10% υπέρ του ΕΦΚΑ στο μισθό του συνταξιούχου που εργάζεται. Με το προηγούμενο σύστημα είχαμε 37.000 άτομα, τα οποία ήταν οι δηλωμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ενώ ήδη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας το νούμερο αυτό αυξήθηκε στις 97.500 και αναμένεται να αυξηθεί περεταίρω.

Για την ανεργία και τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό
Παρότι η ανεργία μειώθηκε πολύ την προηγούμενη πενταετία είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, και ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στενότητες στην αγορά εργασίας. Ζούμε σε μία εποχή όπου η διαρκής επανακατάρτιση θα είναι αναγκαία και επιθυμητή, ώστε τα προσόντα των εργαζομένων να αντιστοιχούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Επιπλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι οι ομάδες των οποίων η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό είναι αισθητά χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι να αυξηθεί σταδιακά και σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ληφθεί σειρά εξειδικευμένων μέτρων.

Για συνταξιούχους με οφειλές
Αναφερόμενος στους συνταξιούχους με οφειλές στον e-ΕΦΚΑ ο Υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι αφορά μόνο αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Μέχρι τώρα το όριο οφειλών για την παροχή σύνταξης ήταν 20.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενος και 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Αυτό αυξήθηκε στις 30.000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία και στις 10.000 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία με προϋποθέσεις τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορών και καταθέσεις στην τράπεζα κάτω από 12.000 ευρώ, ενώ μέχρι η οφειλή να μειωθεί στα 20.000 ή 6.000 ευρώ θα παρακρατείται το 60% της σύνταξης.

Συντάξεις χηρείας
Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι η συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με το νόμο, μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη, είτε από απασχόληση, η σύνταξη χηρείας περικόπτεται κατά το ήμισυ. Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά περίπου 40.000 άτομα, για κάποια από τα οποία το σωρευμένο υπερβάλλον ποσό είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο μένει να καθοριστεί πως θα ρυθμιστεί.

Πηγή: ergasiakanea.eu